bloem van de maand

22135704_1916101021763602_8777479222428993219_o (1)

Euphorbia Fulgens is een typische najaarsbloem, die bekend staat om haar melksap. Haar sap is giftig en kan onder andere huidirritatie veroorzaken, wees daar dus voorzichtig mee. De bloem komt uit een grote familie (Wolfsmelk) met maar liefst 2300 soorten. Van een aantal soorten is de melk zelfs zo sterk dat het door sommige volkeren als gif gebruikt wordt. Euphorbia Fulgens is verkrijgbaar in verschillende mooie herfsttinten, van okergeel tot cerise.

Een echte symboliek is er niet van de Wolfsmelk, maar er zijn wel verschillende verhalen over te vinden. Zo was men vroeger bang dat heksen door kieren in huis konden komen. Om ze te verjagen werd Wolfsmelk gedronken en bij kinderen op de borst gesmeerd. Uiteraard moet je dit zelf nooit doen.

De Nederlandse naam Wolfsmelk slaat natuurlijk voor een deel op de melk die uit de stengels stroomt. Wolf betekent hier duivel. Men dacht vroeger dat hij de veroorzaker was van het gif. Euphorbia komt van Euphorbos, de geneesheer van de Mauritaanse koning Juba II. Dit heeft dan waarschijnlijk weer te maken met de reinigende werking van een aantal soorten. De Engelse naam is dan ook spurge, van 'to purge' dat louteren betekent.

Euphorbia Fulgens is een prachtige verfijnde najaarsbloem. Vergeleken met andere bloemen uit dit seizoen is ze wel teer. Bij de juiste verzorging kun je ongeveer 7 dagen van haar genieten. Zorg voor een schone vaas en schoon water op kamertemperatuur. Na het afsnijden van de stelen kun je de onderkant het beste even in heet water zetten. Na 10 tot 20 seconden gaat de tak opnieuw water opnemen. Verwijder de bladeren zodat ze niet in het water hangen en ververs het water regelmatig. Ook Euphorbia houdt er niet van om in de volle zon, bij de verwarming, in de buurt van een fruitschaal of op de tocht te staan.

openingstijden werkplaats:
de werkplaats heeft geen vaste openingstijden; volg Opfleuren via Facebook of Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief voor de openstellingen van de werkplaats. 

Scroll naar top