bloem van de maand

dahlia

De bloem van de maand juni is de Dahlia. Het meest opvallend aan haar zijn haar bloemblaadjes. Deze zijn soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. Ook heeft deze prachtige verschijning tal van kleur- en vormvariaties. Zo zijn haar blaadjes bijvoorbeeld rond, sprietig of gekruld.

Met Dahlia’s haal je meer dan prachtige bloemen in huis. Ze staat symbool voor weelde, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. Kies je de juiste kleur en vorm, dan maak je jouw boodschap nog persoonlijker.

Van oorsprong is de Dahlia een Mexicaans knolgewas. Toen rond 1800 Amerika ontdekt werd, is ze meegenomen naar Europa. Hier is ze vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl, een leerling van Linnaeus.

Dahlia is een mooie, doch tere bloem. Om zo lang mogelijk van deze Mexicaanse schoonheid te genieten, vul je een vaas met water op kamertemperatuur en voeg je snijbloemenvoeding toe. Snijd de bloemstelen schuin af met een scherp mes en zet de vaas op een koele plek, niet te dicht bij de verwarming of in de zon. Ook Dahlia’s hebben de fruitschaal liever niet als buurman. Ze drinken veel, dus houd het waterniveau goed in de gaten en ververs het water regelmatig.