bloem van de maand

Anemoon

Anemoon heeft een grote bloem en lijkt -met haar zwarte hart en stevige stengel- op een Papaver. Haar zwarte hart lijkt deprimerend, maar niets is minder waar: deze vrolijke bloem heeft een zonnige uitstraling en zorgt voor lang plezier. Er zijn meer dan 100 soorten Anemonen in verschillende kleuren, van wit tot fuchsia roze en van violet tot blauw.

Anemoon vindt haar oorsprong In Zuid-Europa en Azië. Over haar naam bestaan meerdere verhalen. Zo is haar geslachtsnaam (Anemone) afgeleid van het Griekse woord ‘anemos’, dat wind betekent. Haar zaad is namelijk pluizig en wordt door de wind verspreid.

Een ander verhaal -over de oorsprong van haar naam- gaat over Anemona, een nimf aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage werd Floras Zephyr, de god van de wind, verliefd op Anemona waarop de jaloerse godin haar in een bloem veranderde.

Weer een ander verhaal vertelt dat de naam Anemone voortkomt uit de Griekse en Latijnse verbastering van de Semitische naam van Adonis, uit wiens bloed de Anemoon-soort in het Midden-Oosten zou zijn ontsproten.

Welk verhaal je gelooft, is aan jou. Echter aan haar symboliek kun je niet tornen. Anemoon straalt niet alleen maar liefde uit, met haar vertel je wat echt belangrijk is in de liefde: ‘ik wil graag bij je zijn’, verwachting, zorgzaamheid en eerlijkheid.

Lekker lang genieten van deze prachtige verschijning doe je zo: snijd de bloemsteel een stukje schuin af. Anemoon heeft een harige steel, dus zet haar in een klein laagje water in een schone vaas. Vul de vaas regelmatig bij, want ze lust wel een slokje. Zet de vaas niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.

openingstijden werkplaats:
de werkplaats heeft geen vaste openingstijden; volg Opfleuren via Facebook of Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief voor de openstellingen van de werkplaats. 

Scroll naar top